Kunststof gietvloeren
Er zijn verschillende soorten gietvloeren. Vakspecialisten spreken over een Polyurethaan gietvloer (PU) of over een Epoxy gietvloer (EP). Wat zijn de voordelen van een gietvloer?

Een gietvloer:

  • Is gemakkelijk te onderhouden;
  • Heeft een hoge belastbaarheid;
  • Is leverbaar in vele kleuren (RAL- en NCS-kleuren);
  • Wordt strak en naadloos gelegd;
  • Is waterbestendig waardoor deze goed is schoon te maken;
  • Is bestand tegen vloeistoffen.

Polyurethaan gietvloer (PU)
Een PU-gietvloer is een gietvloer op basis van kunststof en hars (Polyurethaan). Deze wordt gelegd in een dikte van ongeveer 2 à 3 millimeter. Polyurethaan heeft de eigenschappen dat het elastisch (flexibel en buigzaam) is, waardoor het eventuele scheuren uit de ondervloer opvangt. Dit noemen wij ook wel scheur-overbruggend.

In woningen, kantoren en scholen wordt vaak gekozen voor een PU-gietvloer, dit komt door het mooie en strakke design. De vloer is geluiddempend, hygiënisch en vloeistofdicht waardoor het makkelijk is te onderhouden. Een PU-gietvloer is leverbaar in vrijwel alle kleuren (RAL- en NCS-kleuren). Een belangrijk voordeel van een PU-gietvloer is dat de eigenschappen van de vloer goed samengaan met vloerverwarming. Dat zorgt ervoor dat een PU-gietvloer zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen. De vloer voelt namelijk heerlijk warm en aangenaam aan.

Betonlook gietvloer
Moderne kunststof gietvloeren die we tegenwoordig veel terug zien in woningen zijn gemaakt van polyurethaan (PU). Wij zorgen ervoor dat deze gietvloer zijn typische betonlook krijgt doordat wij twee kleuren kort voor het gieten met elkaar vermengen. Wij noemen dit Duo-colour. Tijdens het leggen van de vloer zijn wij in staat extra accenten aan te brengen. Daardoor kunnen wij kleurschakeringen creëren die sterk lijken op een normale betonvloer. Hierdoor ontstaat een levendige vloer.

Epoxy gietvloer (EP)
Epoxy heeft een andere eigenschap als Polyurethaan. Epoxy is namelijk sterk en hard. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat een Epoxy gietvloer vaak wordt toegepast in bedrijven. Bedrijven stellen namelijk veel hogere eisen aan de belastbaarheid van een vloer. De vloer is sterk en hard waardoor een hoge belasting van de vloer geen enkel probleem is. Een voorbeeld van zwaardere belasting is b.v. het gebruik van een vorkheftruck. Verder is het goed te weten dat een Epoxy gietvloer vloeistofdicht is en bestand tegen verschillende zuren. Ook deze vloer is leverbaar in vrijwel alle kleuren (RAL- en NCS-kleuren).

Samengevat
In de onderstaande tabel geven wij een overzicht van de eigenschappen van beide type vloeren.

 

EIGENSCHAPPEN GIETVLOER

EPOXY GIETVLOER

PU-GIETVLOER

Geluiddempend

 

Sterk en hard

 
Vloeistofdicht

Onderhoudsvriendelijk

Voor particulieren  

Voor bedrijven

 

Elastisch (flexibel en buigzaam)

Beschikbaar in alle kleuren (RAL- en NCS)